TVA Music
Eikevelden 178
B 2440 GEEL
www.tvamusic.be
tom@tvamusic.be

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen mixen en mastering?
Mixen is het bewerken en balanceren van alle audiosporen onderling. Mastering is het bewerken en balanceren van frequenties en volume van de uiteindelijke stereo / meerkanaals file.

Is mastering noodzakelijk?
Dat hangt af van het materiaal en hoe goed de eindmix is gedaan. Hoe beter de eindmix hoe minder de mastering engineer zal moeten ingrijpen. Er spelen hier echter een aantal factoren mee die te maken hebben met ervaring, monitoring,  akoustiek van de beluisteringsruimte waar de mix gebeurt. Een mastering engineer heeft de beschikking over een goede akoestische ruimte en jarenlange ervaring met verschillend materiaal in alle mogelijke genres waardoor een goede objectieve beoordeling gemaakt kan worden.

Wat is stem mixing?
Stem mixing betekent het bewerken van aparte audiosporen van instrumentengroepen tot een master. Dit behoort niet standaard tot het takenpakket van de mastering engineer maar kan in overleg wel gebeuren door TVA.

Wat is het verschil tussen High End masteren en online masteren?
Het enige verschil is dat de tracks bij online masteren via het Internet worden verzonden en dat de mastering sessie zelf niet bijgewoond wordt. Omdat hier geen studiotijd voor geboekt hoeft te worden kunnen de prijzen voor online masteren een stuk lager liggen.

Kan ik de mastering sessie bijwonen?
Bij online mastering kan je de sessies niet bijwonen. Enkel bij High End Mastering kan je de sessie bijwonen, in samenspraak.

Wat is headroom?
Headroom is een soort veiligheidszone waarin de audio-pieken niet de signaalmogelijkheden van een audiosysteem overschrijden. Wanneer dit wel gebeurt dan worden deze pieken afgekapt en ontstaat digitale 'clipping'. Het signaal slaat als het ware in het rood. Digitale vervorming is NIET verwijderbaar en klinkt erg storend, dus steeds te vermijden.

Wat is een Red Book CD?
Red Book is de eerste CD-standaard ontwikkeld door Philips en Sony. Deze standaard bevat specificaties waaraan een CD moet voldoen om als audio CD te worden herkend. Er bestaand andere standaarden zoals Orange Book (CD-Rom), Blue Book (XA CD-Rom met audiogedeelte, speelt in CD speler als normale audio-CD en in computers als CD-Rom). Mastering engineers kunnen uiteraard zorgen voor de aanmaak van een correcte master voor persing van al deze formaten.

Wat betekent DDP? (Disc Description Protocol)
DDP betekent letterlijk Disc Description Protocol en is een formaat voor het specificeren van de inhoud van optische schijven, zoals CD's en DVD's. Het wordt vaak gebruikt voor het aanleveren van masters ter duplicatie. Het formaat is eigendom van DCA, Inc. De specificatie is niet vrij beschikbaar en valt dus onder een licentie. Om een DDP samen te stellen is speciale software nodig die controleert of de specificatie voldoet aan de standaard. Het grote voordeel van dit formaat is dat het digitaal verzonden kan worden en het niet nodig is om een fysieke master CD te sturen.

Wat is een ISRC code?
Een International Standard Recording Code (ISRC) is een unieke code die een artiest, componist of producent aan een track kan toekennen. De code bestaat uit 12 letters en cijfers waarvan de laatste vijf cijfers door de artiest of producent zelf vrij gebruikt kan worden om deze toe te kennen aan zijn of haar productie.

Waar wordt de ISRC code voor gebruikt?
De ISRC code wordt gebruikt om te achterhalen wie de rechten heeft over de productie.

Is het mogelijk de ISRC code te plaatsen in een .WAV of een .MP3 bestand?
Er zijn bestandsformaten die hiervoor een apart (meta) veld hebben zoals FLAC. Er bestaat geen officiële mogelijkheid om dit in een .WAV of .MP3 bestand in te sluiten.

Wat is dithering?
Wanneer er terug gegaan wordt van 24 naar 16 bits (voor een CD master bvb.), dan  verdwijnt er data. Dit kan hoorbaar zijn in sommige gevallen en wordt dan ervaren als een ongewenste digitale sound. Dithering is een willekeurig toegepaste vorm van geluid om de digitale  berekening ronder te maken en wordt in het laatste stadium van een mastering toegepast.

Hoe moet ik de track(s) aanleveren?
Instructies hoe u de track(s) kunt aanleveren staahier beschreven.

Hoe lang duurt het voordat mijn tracks klaar zijn?
Meestal binnen 2 tot 4 werkdagen bij online masteren, afhankelijk van de planning, in samenspraak.