TVA Music
Eikevelden 178
B 2440 GEEL
www.tvamusic.be
tom@tvamusic.be

Mastered for iTunes

Apple doet een poging om iTunes te onderscheiden van de concurrentie, via de nieuwe 'Mastered for iTunes’ sectie. Hierin zitten muzieknummers die volgens strikte richtlijnen zijn verwerkt voor iTunes en daardoor zo veel mogelijk van de originele geluidskwaliteit hebben behouden.

Tech – website Ars Technica stelt dat de meeste moderne muziek opgenomen wordt met 24-bit samples en een frequentie van 96 kHz of 192 kHz, afhankelijk van het systeem en de opslagruimte. Voor iTunes wordt dit dan gecomprimeerd naar een 256 kbps AAC “iTunes Plus” format. Allemaal heel technisch, maar het belangrijkste punt is dat er maar liefst 97 procent van de data uit de originele, niet gecomprimeerde opname verloren gaat bij dit proces.

Het nieuwe ‘Mastered for iTunes’ van Apple probeert dit dataverlies tot een minimum te beperken door het origineel met een speciale 32-bits techniek met floating point te downsamplen. Dit bestand wordt dan omgezet naar het AAC – format. Zoals Apple in de begeleidende tekst schrijft wordt ieder stukje data dat beschikbaar is gebruikt, waardoor het hele dynamische bereik van het 24-bits origineel wordt behouden. Voor eindgebruikers betekent het dat de Mastered for iTunes tracks zelfs voor de meest getrainde oren nog glashelder klinken. Meer details over deze technologie is te vindne op de nieuwe Mastered for iTunes website.

http://www.apple.com/itunes/mastered-for-itunes/